Вицепрезидентът по инженеринга на Dropbox Адитя Агарвал днес обяви, че компанията е успяла най-накрая да скъса с облачната империя на Amazon. Това означава, че Dropbox вече ще използва свои собствени супер сървъри, които са били създадени от нулата.

Адитя коментира пред Wired, че Dropbox са създали решение за съхранение на файлове с капацитет над 500 петабайта. Ако не сте наясно, 1 петабайт е равен на 1000 терабайта или 1 000 000 гигабайта. Всичко това работи в синхрон с новата система, наречена Magic Pocket.

За да придобиете по-добра представа, ще поясним, че Microsoft и Facebook менажират облачни сървъри с капацитет от 300 петабайта всяка. Amazon менажира един екзабайт (1000 петабайта), но трябва да имаме предвид, че това са данни от 2012 г.

Със своите 500 петабайта място за съхранение Dropbox дава сигнал, че има големи планове за платформата си.

Джеймс Коулинг, ръководител на Dropbox Storage Team, поставя нещата в перспектива по свой собствен начин. Той твърди, че всички писмени творби на човечеството могат да бъдат съхранени в 50 петабайта. Той добавя: "За нас това са само няколко стелажа". Това, което се има предвид, е, че цялата система е способна да съхранява повече от 500 петабайта данни, което е грубо около 524 288 000 гигабайта за съхранение. Това изглежда достатъчно за човечеството в момента.

Dropbox очевидно се подготвя и за файловете с 4K резолюция, VR технологията и 360-градусовите видеоклипове.

От Dropbox твърдят също, че те използват най-добрата налична технология, за да доставят най-доброто изживяване на своите клиенти.

Преходът няма да се отрази на потребителите по никакъв начин. Техните данни ще бъдат в безопасност и достъпни както винаги. С Magic Pocket Dropbox дори вгражда собствен език за програмиране, което е още постижение на инженерите на компанията.

 

Прочетете и това: Уеб версията на Skype вече позволява да се обаждате на стационарни и мобилни номера