Ако посетите GitHub, вече няма да откриете в популярната платформа сорскода на известната програма YouTube- DL, която позволява да сваляте клипове от YouTube. Вместо това ще ви посрещне зловещият надпис, че всичкият код, свързан с YouTube-DL, е свален по искане на асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка. Според нея притежаваната от Microsoft платформа за отворен код трябва да се съобрази с разпоредбите на прословутия DMCA закон.

Асоциацията твърди, че YouTube-DL нарушава раздел 1201 от американското законодателство за авторските права и съответно е незаконно кодът да се споделя, дори когато не е пряко свързан със злоупотреби с него. Законът твърди, че програмата нарушава разпоредбите, тъй като очевидно е създадена да заобиколи технологичните мерки за защита, използвани в стриймигнг платформи като YouTube. Така YouTube-DL спомага за възпроизвеждането и разпространяването на музикални клипове и записи, притежавани от компании - членки на асоциацията, без те да са дали разрешение за това.   

Защитниците на YouTube-DL твърдят, че пиратството не е единствената употреба на програмата. Някои я използват, за да свалят копие от собственото си съдържание, докато други архивират клипове, които могат да бъдат свалени във всеки един момент. Според тях YouTube в момента не предлага абсолютно същата функция като официална и имайки предвид проветривия характер на платформата, запазването на застрашено съдържание трябва да става с всички налични средства.

Снимка: Pixabay

Виж още: Резултатите на iPhone 12 в Geekbench разкриват съвсем скромен ръст в производителността

 

Тагове: