Повечето популярни приложения в Play Store изглеждат напълно безвредни, но тази новина ни напомня, че винаги трябва да внимавате какво инсталирате. Оказва се, че най-известно приложение за сканиране на кодове всъщност е заразено с малуер.

Въпросната програмка, наречена просто Barcode Scanner, е безплатна и позволява сканирането на баркодове и QR кодове. Обикновено при безплатните приложения големият проблем са агресивните реклами, но случаят с Barcode Scanner е далеч по-сериозен.

Последният ъпдейт на софтуера добавя няколко реда зловреден код, който остава добре скрит и активира троянски кон във вашата система. В резултат малуерът зарежда автоматично опасни сайтове, залива в с реклами и ви подканя да инсталирате зловредни приложения.

Преди откриването на вируса Barcode Scanner беше ултрапопулярно приложение с над 10 милиона потребители и 4-звезден рейтинг на база на над 73 000 ревюта. След откриването на заразата обаче приложението изцяло бе извадено от онлайн магазина и ако вие случайно сте ползвали неговите услуги – потърсете за инсталация с името com.qrcodescanner.barcodescanner на телефона ви – най-добре ще бъде веднага да премахнете приложението.   

Снимка: shutterstock

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?