Не е тайна, че процесорите на Qualcomm присъстват в почти всеки мобилен телефон, и държавните регулатори се чудят дали американската компания е постигнала своята доминация по справедлив начин. Qualcomm вече е платила 975 милиона щатски долара, за да избегне разследване за своите монополни практики в Китай, но сега Европейската комисия (ЕК) също предприема действия.

ЕК обяви, че е дала началото на две антитръстови разследвания във връзка с дейността на Qualcomm. Първото е дали компанията предлага "финансови стимули", за да поръчате нейните чипсети. А второто разследване е съсредоточено върху това, дали Qualcomm продава своите 3G чипове доста под себестойността им, за да отстранят конкурентите си от пазара.

"Бяхме информирани, че Европейската комисия е предприела процесуални действия за иницииране на производство срещу Qualcomm по отношение на две текущи разследвания за продажба на чипсети за мобилни устройства", казва говорител на Qualcomm. "Тази стъпка позволява на следователите да съберат допълнителни факти, но това не означава, че има обвинение срещу компанията. Бяхме разочаровани да чуем това, но ще си сътрудничим с ЕК, продължавайки да вярваме, че притесненията са неоснователни."

Антитръстовите разследвания срещу Qualcomm могат да отнемат години. А ако производителят на чипове бъде признат за виновен, може да се наложи да плати глоби в размер до 10 на сто от годишния си приход и да бъде принуден да промени начина, по който извършва дейността си на територията на континента.

 

Прочетете още: Списание HiComm е официален член на Европейската асоциация за образ и звук (EISA) 

Тагове: