Изпълнителния председател на Google Ерик Шмид е доста оптимистично настроен за работата на компанията във връзка с роботиката и автономните превозни средства. В изказване на конференцията за разработчици Box Dev в Сан Франциско Шмид поставя ходовете на Google в контекст.

"Ние се опитваме да правим неща, които могат да постигнат голяма възвращаемост от 5 до 10 години, които ще решат някои съществени проблеми," казва Шмид на съоснователя и главен изпълнителен директор на Box, Аарон Леви.

Това обхваща голямата картина на изследователските усилия от страна на Google, включително медицината и доставките с безпилотни дронове. То помага да се намери смисъл в придобиванията на Google като сделката с Boston Dynamics през 2013 г. Тя направи Google една от най-изявените групи, занимаващи се с роботика в САЩ.

Шмид не говори твърде много за стратегията на Google, свързана с роботиката, но казва следното:

„Това просто изглежда като автоматизация, използването на изкуствен интелект прави хората по-продуктивни и по-умни... И има много възможности. Самостоятелно шофиращите се коли – ние не произвеждаме автомобили. Колите са много зряла и добре обмислена промишленост. Ние добавяме софтуер и навигационни възможности и много висококачествена лазерна технология, която работи върху покрива на колата.

Лазерите вижда по-добре от човешките очи и, разбира се, те не се напиват."

Времето ще покаже дали Google ще бъде в състояние да прави пари от този бизнес с роботи и самостоятелно шофиращи се коли.

 

Прочетете още: Google официално стартира Project Fi, за да подобри мобилните ни изживявания