Европа се измори да се бори с превишената скорост, ето защо нова регулация ще следи всеки нов автомобил, продаван в Европейския съюз, да включва ограничаваща технология, известна като интелигентна помощ за скорост, или ISA. Регламентът на ЕС (част от по-широкия Регламент за обща безопасност на превозните средства) гласи, че всички нови модели и типове автомобили, въведени на европейския пазар, трябва да включват система ISA. Политиката не важи за нови автомобили, които са в шоурумите днес - поне не още. Но до юли 2024 г. всеки нов автомобил, продаден в ЕС, трябва да има вградена система против превишена скорост. 
„Внедряването на ISA е огромна стъпка напред за пътната безопасност и има потенциала драстично да намали нараняванията и смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия. Производителите на автомобили вече имат възможност да увеличат максимално потенциала на ISA за създаване на по-безопасни пътища за всички“, се казва в прессъобщение на Европейската комисия. 

За тези, които не са запознати с ISA, терминът описва цял набор от системи, които могат да откриват ограничения на скоростта на пътя чрез монтирани камери, GPS данни или и двете. В зависимост от конкретния ISA и начина, по който е конфигуриран от водача, технологията може да осигури обратна връзка за напомняне за ограничението на скоростта, автоматично да регулира круиз контрола, за да съответства на скоростта на пътя или дори да намали мощността на двигателя и съответно скоростта на превозните средства. 
Много шофьори в Европа вече използват превозни средства, оборудвани с ISA, а големи автомобилни производители като Honda, Ford, Jeep и Mercedes-Benz продават определени модели с тези системи на европейския пазар. Според прогноза на финансирания от ЕС PROSPER сценарий като този, при който ISA става мандат, може да доведе до между 26 и 50 процента по-малко смъртни случаи. 
Както отбелязва Autocar, технологията ISA все още не е перфектна. По време на един тест системата ISA понякога „отговаряше бавно“ и в един момент зададе ограничението на скоростта на 100 км/ч, докато шофирате през тихо английско село. 

Снимки: Unsplash

Виж още: ЕС взе критично решение за регулация на американските технологични гиганти