Европейската централна банка няма в скоро време да се занимава с криптовалута. Нейният президент Марио Драги отхвърли всякакви надежди за одобрена от ЕС дигитална валута, критикувайки блокчейн технологията като твърде млада и нестабилна, за да бъде използвана.

„ЕЦБ и европейската финансова екосистема в момента нямат планове за пускането на централизирана дигитална валута“, обяви Драги пред Европейския парламент. След това той уточни, че блокчейнът все още „изисква съществено допълнително развитие“, така че той не вижда „конкретна нужда“ за Европа да развие официална дигитална валута.

Поддръжниците на блокчейн технологията често цитират държавната финансова система като основен пример за използването на криптовалути като биткойн. Действително централните банки на няколко държави вече флиртуват с идеята за пускането на суверена криптовалута. Такива са Венецуела, Швеция, Тайланд и Маршаловите острови. В същото време повечето от техните планове са сериозно критикувани както в медийното пространство, така и от Международния валутен фонд.

Очевидно е, че Драги също не вижда причина Евросъюзът да последва тези държави във възприемането на дигитална валута. Той дори не е убеден, че има нужда и търсене на такава. В изказването си той обръща внимание на факта, че плащанията в брой в Еврозоната продължават да бъдат основно и стабилно средство за разплащане.

Най-четени
Всички

Изтече дизайнът на PlayStation 5. Разработчик на Codemasters го потвърди (СНИМКИ)

197 | 22.08.2019
Още от Tech

Android по стъпките на Windows?

19 | Преди 13 ч.