Европейският парламент прие коригирана версия на директивата за авторското право, която депутатите отхвърлиха през юли. Тогава представителите на ЕП отхвърлиха първоначалния вариант, който предвиждаше масово филтриране на глобалната мрежа, блокиране на съдържание с неуредени права и лицензиране на хиперлинковете. През последните два месеца, евродепутатите нанесоха 252 поправки в новата директива. Днес тя беше приета в пленарната зала с 438 вота „За“, 226 „Против“ и 39 „Въздържал се“.  

Ефектите

Коригираната версия на директивата запазва някои от противоречивите елементи, които предизвикаха широко недоволство преди няколко месеца. Едно от тях е почти непроменения член 11, който предвижда големите технологични гиганти и техните платформи да плащат на музикалните и филмови артисти, както и на медиите за правото да използват техните произведения и съдържание. Например, вече краткото описание в новинарския агрегатор Google News и снимката ще са обект на авторско право в рамките на Европейския съюз. Т.нар. лицензиране на линковете важи, ако         се взимат пълни елементи от оригиналната творба. Тук е нанесена една от промените – ако връзката се използва като част от текст, който е базиран или надгражда оригинала, то тогава не се дължат такси за авторско право. Допълнителните корекции също изрично подчертават, че организации с идеална цел, като Wikipedia например, не са обект на този тип лицензиране.

Доста преработен е другият спорен елемент в оригиналната директива – Член 13. Той предвиждаше технологичните компании да наложат алгоритми за следене на цялото съдържание и автоматично да блокират такова с неуредени авторски права. Казано с по-прости думи – пълно филтриране на голяма част от глобалната мрежа. Мерките тук са смекчени значително, като подобно сканиране на съдържанието ще се изисква само от платформи, през които минава огромен трафик на качени данни. Това ще засегне основно видеото и аудио материалите или сайтове като YouTube (който има подобни алгоритми в действие). Малките сайтове няма да се обект на подобно сканиране.

Онлайн филтрирането няма да се ограничи само в рамките на новата директива за авторското право. Днес също така ЕП прие отделен документ, който задължава интернет доставчиците да премахват съдържани свързано с терористичен уклон в рамките на един час.

Реакциите

За момента основните реакции идват от самите евродепутати, които признаха, че първоначалната версия на директивата е имала своите слаби и недоизчистени места. Според повечето от тях, корекциите са оправили спорните моменти.

„Нашата цел е тази реформа да донесе до реални ползи за европейските граждани, изследователи, учители, писатели, артисти, медии и други институции, както и да разгърне потенциала за още по-голяма креативност и създаване на съдържание, като определи точните рамки и ги направи така, че техните произведения да паснат по-добре в дигиталния свят“, това обявиха на съвместна пресконфернция зам.-председателят за Единния цифров пазар на Европейската комисия Андрус Ансип и еврокомисарят за дигиталната икономика и общество Мария Габриел. „В същото време се целим да запазим свободата на словото и да осигурим възможността на онлайн платформите, сред които са над седем хил. европейски компании, да създават нови и иновативни бизнес модели“.

Противниците на директивата са на мнение, че цялата концепция на директивата е сгрешена.

„Истината е, че и сега издателите и тяхното съдържание са обект на авторското право. Добавянето на допълнителен механизъм за защита няма да промени нищо“, коментира Джулиа Реда от германската пиратска партия и европейски представител, цитирана от Forbes. „Нашата алтернативна версия на предложението ще позволи на издателите да наложат тези правила без да нарушават свободата на разпространение на линковете. Подобно лицензиране е изпробвано преди и не е работило. Желанието сега този подход да даде ефект не е решение на проблема“.