Европейският съюз може и да определи глобата от 5 млрд. долара за Android като наказание за нелоялнa конкуренция на Google, но практическата реалност може да е различна. Източници на Bloomberg твърдят, че Google е предложила да направи промени в правилата си за Android още през август 2017 г. - не след дълго, след като получи антимонополно наказание от ЕС за своите практики за търсене на продукти онлайн. Въпреки че тогава технологичният гигант не предостави конкретна информация за точните промени, компанията явно е предлагала да "разхлаби ограниченията" в договорите за Android и смята да разпространява приложенията си "по два различни начина".

ЕС обаче не го приема, твърдят източниците. Официалните лица, запознати със случая, съобщават само, че едно споразумение "вече не е опция" и че предложението на Google е "твърде малко и твърде късно". Дори не може да се спомене възможността да се плати глоба като част от споразумение - регулаторите действително са категорични в своите действия. Google се е опитала да договори за прекратяване на разследването значително по-рано от това според източниците, но европейските регулатори или са били неотстъпчиви, или са казвали, че е твърде рано, за да преговарят. Ако е така, може би пред американския гигант е имало само съвсем кратък прозорец на възможност за примирие с ЕС.

Откровенията, ако са точни, в крайна сметка поставят Google в едно и също изходно положение: сега тя е изправена пред гигантски глоба и значителни промени в мобилната си стратегия, ако жалбата ѝ не успее. Те обаче предполагат, че наказанието не е било неизбежно и че Google може би щеше да приложи промени в стил "Русия" няколко месеца по-рано, ако ЕС искаше да отстъпи.