Енергийно интензивният крипто добив не само поражда етични опасения за големите притежатели на биткойни, но и сега причинява хаос и за правоприлагащите органи. В странен обрат на събитията британската полиция затвори мина за биткойни заради незаконна кражба на електричество, след като тя беше разкрита от служители, които смятаха, че това е ферма за канабис.

Правоохранителните органи в Уест Мидландс заявиха, че са били уведомени за местонахождението ѝ, след като са чули съобщения за много хора, посещаващи „странната локация“. Полицейски безпилотен самолет също е уловил значителен източник на топлина от площадката в рамките на индустриалната зона Great Bridge в Сандуел. Естествено, служителите били убедени, че разглеждат „издайническите“ знаци на фабрика за канабис.

Но когато влизат на мястото на 18 май, вместо това намират стена от над 100 специализирани биткойн копачки. Служителите са иззели оборудването, след като откриват, че биткойн миньорите са откраднали електроенергия на стойност хиляди лири за захранване на тяхната нелегална работа. По време на нападението никой не е бил на мястото, но полицията заяви, че планира да се свърже със собственика на базата.

Крипто копаенето е скъпа, отнемаща време задача, която по същество включва решаване на сложни изчислителни математически задачи в замяна на части от токен. Неотдавнашно проучване установи, че енергията, използвана за създаване на криптовалута като биткойн, е по-голяма от някои страни, включително Швеция и Холандия.

Сержантът от полицията в Сандуел Дженифър Грифин казва:

„Със сигурност не е това, което очаквахме! Мястото носеше всички отличителни белези на постройка за отглеждане на канабис и вярвам, че това е едва втората подобна крипто мина, която сме срещали в Уест Мидландс.“

Тя добави, че докато самото копаене на криптовалути не е незаконно във Великобритания, кражбата на електричество очевидно е такава. Изглежда, че мината скоро няма да бъде напълно функционална. Полицията заяви, че няма намерение да връща компютрите, като планира да ги изземе за постоянно съгласно Закона за приходите от престъпна дейност.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Wi-Fi устройствата ще могат да ни следят и да събират данни от 2024 г. с новия 802.11bf стандарт