Процесорната архитектура AMD Zen 3 съдържа характеристика, която може да бъде експлоатирана от хакери. Признанието идва от самата компания AMD, според която в Zen 3 е вградена т.нар. функция Predictive Store Forwarding. Тя е често срещана в модерните процесори и нейната задача е да отгатва чрез поредица от алгоритми какви ще бъдат следващите инструкции към процесора и да подготви необходимата команда. Целта е производителността на микропроцесора да се ускори, но очевидно функцията идва със своите опасности.

В случай на грешна прогноза софтуер като уеб браузърите, които използват т.нар. Sandboxing – процес по изолация на подозрителен код, – може да направи вашия процесор уязвим на хакерска атака.

Краткосрочен фикс за засегнатите процесори може да дойде под формата на фърмуер ъпдейт, докато по-дългосрочното решение вероятно ще изисква промяна на самата архитектура на AMD Zen 3. Предишни подобни експлойти показаха, че най-голям повод за притеснение имат компаниите, поддържащи голям брой сървъри, които не биха искали да оставят незапушена такава сериозна уязвимост.

Снимка: Pixabay

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот