Явна тайна е, че App Store е огромен двигател на приходите и печалбата за Apple, но до момента гигантът не разкрива цифри, които да показват колко точно е печеливш App Store. Компанията по-рано каза в изявление пред Сената, че нейният бизнес не изчислява печалбата и загубата за отделни продукти и услуги.

Новите съдебни показания в процеса Apple-vs-Epic (който започва тази седмица) привидно разкриват редица факти, които Apple се опита да премълчи: App Store реализира 78% марж на печалба през 2019 г.

Тази цифра идва от съдебни показания на експерта от Epic Games Нед Барнс. Маржът на печалбата се е увеличил от 75% през 2018 г. до 78% през 2019 г. според изчисленията на свидетеля.

Epic се опитва да покаже, че Apple реализира свръхпечалби, тъй като притежава монопол върху пазара на приложения за iPhone и iPad. Студиото иска съдът да принуди Apple да намали таксите и да позволи на други платежни системи и алтернативни магазини за приложения да работят с iOS.

Разбира се, Epic предоставя свидетели, които подкрепят неговия аргумент, а Apple намира такива, които подкрепят защитата на гиганта. Компанията с лого на нахапана ябълка естествено ще твърди, че цифрите са неточни или завишени.

Като се има предвид, че Apple взема 15-30% от цената на всички покупки в приложенията, марж на печалбата в диапазона 70-80% не изглежда толкова невероятно предположение.

Милиарди долари се въртят чрез микротранзакции всяка година, а разходите на Apple за управление на App Store са на пръв поглед относително малки: разходите за сървъри и труд за редакционните екипи на App Review и App Store.

Раздорът с Epic започна, когато Epic активира системата за директни покупки във Fortnite миналата година. Делото Apple срещу Epic стартира на 3 май. Няколко интересни подробности от историята на мобилния бизнес на Apple вече излязоха чрез предварителните депозити с документи, разкриващи натиска на Еди Кю да предложи iMessage на Android през 2013 г. и влиянието на Скот Форстал в убеждаването на Стив Джобс и изпълнителния екип на Apple да създадат App Store за iPhone на първо място.

Снимка: 9to5mac

Виж още: Резултатите на iPhone 12 в Geekbench разкриват съвсем скромен ръст в производителността