Европейската комисия наложи рекордна глоба в размер на 13 милиарда евро на американския гигант Apple заради това, че компанията е сключила неправомерна сделка за данъчно облагане с Ирландия, позволила на технологичния гигант да си спести милиарди от неплатени данъци през последните 25 години. Според позицията на ЕК Apple е успяла да “избегне облагане върху почти всички печалби, генерирани от продажби на продукти на компанията в целия единен пазар”.

Изпълнителният директор на компанията Тим Кук реагира остро, обвинявайки на свой ред Комисията, че “се опитва да пренапише историята на Apple в Европа и да пренебрегне данъчното законодателство на Ирландия, както и да изопачи международната данъчна система”.

Разследването е продължило 3 години и е заключило, че данъчните преференции за американската компания са незаконни. Миниcтepcтвoтo нa финaнcитe в CAЩ и Eвpoпeйcĸият cъюз вече влязoxa в сериозна дискусия пo въпpoca. Към момента наличните в брой активи на компанията възлизат на 210 милиарда долара, така че, ако реши да плати глобата, Apple ще трябва да се раздели с около 7 процента от авоарите си, преценява Forbes.

Виж още: Mac е полезен, колкото шапка на котката ви, твърди Microsoft

Оцени:
Рейтинг: 4
Най-четени
Всички

Google спира Android поддръжката на Huawei

1297 | 19.05.2019
Още от Tech

AI софтуер на Google открива рак по-ефективно от рентгенолозите

5 | 21.05.2019