Пресъздаването на триизмерната технология за лицево разпознаване, използвана от iPhone X, чисто и просто е прекалено скъпо и производителите на Android ще потърсят алтернативи на този биометричен механизъм.

За разлика от Apple, чиито цени и продажби оправдават това, конкурентите с Android не могат да си позволяват включването на Face ID, твърди Digitimes, позовавайки се на източници сред доставчиците на водещи смартфон компании.

Става въпрос за комбинация между разходите по разработването на хардуера и софтуера. Чифт TrueDepth 3D сензори за iPhone X струват около 120 долара, което е доста висока част от общата себестойност на апарата. Освен това Android потребителите се притесняват за евентуални патентни нарушения, ако въведат същата инфрачервена точкова технология. Huawei Mate 11 ще стане първият смартфон в свободна продажба с такава функция, когато дебютира през втората половина на 2018 г., но устройството най-вероятно няма да бъде пуснато в САЩ.

Вместо това Android производителите ще потърсят алтернативи като свръхзвуковите скенери на пръстови отпечатъци, създавани от Qualcomm.

Apple пък ще въведе Face ID и в трите си нови модела, заменяйки изцяло физическия Touch ID бутон.