Повечето Android смартфони ще трябва да почакат поне да 2019 г., за да получат технологията зад Face ID функцията на Apple.

Според трима големи производители на части (Viavi Solutions Inc, Finisar Corp и Ams AG) американският гигант има още една година ексклузивност и по този начин ще попречи на Samsung и другите конкуренти да използват по-активно технологията за 3D лицево разпознаване. През последното десетилетие производители като Apple и Samsung се борят за максимално висок дял в пазара на смартфони, където годишно се продават 1.5 милиарда устройства.

Когато iPhone 5S се появи през септември 2013 г. със скенер за пръстови отпечатъци, Samsung успя да предложи същото едва през следващата пролет със своя Galaxy S5. Технологията за 3D лицево разпознаване ще играе все по-важна роля в следващото поколение телефони и се използва за биометрична сигурност при разплащания, интерактивно пазаруване и игри. Според маркетинговата компания Gartner към 2021 г. 40 процента от смартфоните ще разполагат с 3D камери за добавена реалност. 

Сегашният монопол на Apple върху технологията означава, че конкуренцията на компанията ще бъде с цели две години назад спрямо Face ID, която дебютира с iPhone X миналата есен.

Тагове: