За компания от мащабите на Facebook, която работи с толкова много данни и лична информация, гигантът засега успява да избегне по-сериозни скандали и хаквания, които иначе засягат повечето интернет компании.

Това обаче не е случайно. Въпреки че всичко на повърхността изглежда тихо, отдолу социалната мрежа полага сериозни усилия, за да предпази акаунтите на своите над един милиард потребители. Включително и когато самата компания трябва да се ангажира със съмнителни сделки.

"Продаването на пароли е най-голямата причина за щетите, които потребителите търпят в интернет", казва шефът на сигурността във Facebook Алекс Стамос.

Неговият отдел се занимава с купуване на акаунти и пароли от черния пазар, след което сравнява така получената информация с базата данни от собствени пароли и уведомява потребителите, ако се окаже, че техният акаунт вече не е сигурен.

"Мрежата ни предлага доста сериозна защита, включително и двустепенна идентификация, но е наше задължение да мислим и за хората, които предпочитат да не използват нашите методи", казва Стамос, цитиран от CNET.

Виж още: Скоро ще започнем да виждаме изскачащи реклами във Facebook Messenger