Двустранното криптиране на чатовете вече не е само за тайни агенти и все повече потребители си дават сметка колко важно е разговорите им да стоят далеч от любопитни очи. Чат приложенията Signal и Telegram си спечелиха много последователи, след като по-рано тази година WhatsApp се забърка в скандал относно ъпдейт по политиката си за лични данни, свързан с криптирането.

Сега Facebook потвърди отново желанието си да предложи двустранно криптиране за чатовете в Messenger и Instagram, но това ще стане по-късно, отколкото някои потребители биха искали.  

Въпреки че Facebook продължава да работи по функцията за своите платформи, нито една от двете няма да получи това криптиране преди 2022 г. Facebook потвърди, че съществуващите механизми за сигурност в Facebook Messenger и Instagram ще продължат да работят заедно с криптирането, когато то стартира, като освен това ще бъдат добавени и нови функции за безопасност. Според Facebook обявената наскоро функция Vanish Mode е начин да се запази частният характер на разговора в чат приложенията на гиганта, но при липсата на двустранно криптиране Facebook изостава зад повечето си конкуренти. Сегашната новина няма да помогне на никой, който е таял надежда, че някое от двете приложения ще засили поверителността на потребителските разговори тази година.

Google добави криптиране към RCS през декември, а продължаващият успех на Signal и Telegram показва, че все повече потребители поставят акцент върху защитата на техните онлайн комуникации.

Снимка: Android Police

Виж още: DxOMark похвали камерата на Google Pixel 5