Английски регулатор може да постави началото на мащабна промяна в начина, по който младите потребители ползват Facebook. Службата на комисаря по информацията препоръча Facebook да премахне бутона Like за лица под 18 години. Сред останалите предложения са още изключване по подразбиране на локационното проследяване за млади потребители, по-сериозна система за проверка на възрастта, лимит на събираните данни от деца, както и уведомяване на подрастващите, ако родителите им наблюдават тяхната онлайн активност. 

Според регулатора тези предложения са изготвени след консултации с разработчици, учени и неправителствени организации, както и интервюта с 280 деца. Насоките са базирани на правилата за личните данни, заложени от ЕС в GDPR. Следователно, онези, които нарушат новите стандарти, подлежат на същите наказания, включително глоба до 20 милиона евро или 4 процента от годишния приход на компанията.

Засега не се знае как регулаторът възнамерява да наложи на практика тези изисквания. Консултациите по проектоверсията ще продължат до края на май, завършената версия на кодекса трябва да влезе в сила от 2020 г.   

Това не е първият път, когато политиката на социалните медии е подложена на атака на Острова. Миналата година разследване на ВВС разкри, че Facebook умишлено създава функции, които повишават пристрастеността на потребителите.

Освен това, след влизането в сила на GDPR, Snapchat вече не съхранява историята на местоположението на потребители под 16 години.