Фалшивите лекарствени и здравни обяви в интернет са голям проблем и Facebook се зае да прочисти мрежата си от тях. Социалният гигант обяви, че е променил алгоритъма на новинарския поток така, че да не се дава приоритет на преувеличени или сензационни твърдения за здравни продукти и услуги. В резултат вече ще виждате по-малко опити да ви предлагат чудодейни лекарства, вълшебни диетични хапчета или други лечения, които не са издържани научно.

Стратегията на Facebook в случая наподобява тази в борбата на Мрежата със заглавията капани от ежедневните новини. Социалната мрежа търси общи фрази в тези фалшиви здравни постове и ги използва, за да провери вероятността такъв пост да ви подведе. Ако тя е достатъчно голяма, малко вероятно е този пост да се появи в новинарския ви поток.

Макар че повечето такива реклами са безобидни за всеки мислещ човек, новите мерки на Facebook са отговор и на скорошна социална психоза онлайн. Наскоро в частни Facebook групи се разпространи мит, че белината лекува аутизъм при деца – нещо, което не само е невярно, но и доста опасно. Борбата с такива коварни публикации само може да предотврати сериозни наранявания и да направи Facebook малко по-безопасно място.

Виж още: Наследникът на Windows 10 ще се управлява с поглед

 

Най-четени
Всички

Операционната система на Huawei с име за Европа. Ще бъде по-бърза от Android

406 | 14.07.2019
Още от Tech

Snapdragon 855 Plus е създаден за гейминг и VR

0 | Преди 21 ч.