Фармацевтичният гигант Gilead се съгласи да пусне своя изключителен патент за производство и продажба на лекарството за превенция на ХИВ Truvada. Това означава, че на пазара може да се появи генерична версия на профилактичното хапче по-скоро, отколкото очаквахме. Новината се разглежда като победа за хората, които сa изложени на по-голям риск от заразяване с ХИВ.

Обявлението бе включено в отчетния доклад за първото тримесечие на компанията. То определя Teva като единствен оторизиран производител на генерични лекарства в САЩ. Но Gilead ще запази изключителните си права за още 15 месеца.

"Не очакваме Truvada да се появи на пазара в Съединените щати до 2021 г.", заявиха от компанията.

#BreakThePatent, група, която се застъпва за производство на генерична версия на лекарството, твърди, че споделянето на патента само с Teva няма да е достатъчно, за да намали цената на лекарството. Според #BreakThePatent, Gilead понастоящем пуска Truvada на цени между 1600 и 2000 долара. Групата също така е загрижена за липсата на прозрачност по отношение на споразумението.

Според Националния институт по здравеопазване на САЩ Тruvada може да намали риска от заразяване с ХИВ с 99%, но първоначално лекарството не беше толкова популярно, колкото се очакваше. Преди няколко години, в опитите си да повиши продажбите компанията за доставка на лекарства Nurx започна да доставя Truvada до домовете. Застъпниците на лечението се надяват, че заради по-ниските разходи генеричните версии на хапчето могат да достигнат до повече хора.