Microsoft намекна немислимото – компанията разработва нова операционна система. По време на изложението Computex в Тайван вицепрезидентът на гиганта Ник Паркър очерта бъдещите софтуерни амбиции на Microsoft. Въпреки че се очакваше събитието да бъде форум за анонса на обсъждания Windows Lite, не чухме официално изявление, но Microsoft все пак дискутира над какво работи, макар и с недомлъвки.

Според Паркър бъдещата операционна система на Microsoft ще предлага неща като постоянна връзка с мрежата, сигурна и стабилна рамка и органични ъпдейти. Паркър неколкократно говори за „модерна OS“, споменавайки нуждата от изкуствен интелект, облачни изживявания и висока степен на интерактивност, която включва команди с докосване, стилус, глас и дори поглед. Сред другите споменати функции бе вече обсъжданата възможност да изкарате екрана на вашия Android телефон на монитора и да използвате мишка и клавиатура, за да работите с неговите приложения.

Логично е, че някои от тези функции могат да бъдат интегрирани в сегашната версия на Windows, но изглежда, че Microsoft планира нещо напълно различно за следващата си операционна система, и то най-вероятно ще бъде далеч по-сериозно от сегашните опити за олекотена платформа, които видяхме в Windows 10 S. Microsoft вече официално обяви, че тества нова версия на Windows 10, която ще излезе едва през 2020 г. – а дали тя е междинна спирка между очаквания този октомври ъпгрейд и модерната OS, за която Паркър говори, или пък нещо по-различно, предстои да видим.

Виж още: Бъгав ъпдейт съсипва лъскавите Galaxy S10

Тагове: