Вероятно мнозина не са запознати с факта, че Facebook в един момент е създал телефон, който може да се използва само от десняци. Нито пък ние, но това е едно от любопитните разкрития на някогашния състудент на Марк Зукърбърг в Харвард Стивън Леви и неговата книга Facebook 2: Thе Inside Story.

Според Леви странният прототип е бил известен с кодовото име GFK по името на Ghost Face Killah от Wu Тang Clan. Необичайният апарат е проектиран от дизайнера Ив Бехар и има причудлив корпус с извита повърхност. Процесорът е дело на Intel и в него е вграден иновативен тъч сензор, който с едно движение отключва телефона. Странното обаче е, че този тъч сензор работи само за хора с предпочитана дясна ръка. Независимо от това странно решение, Facebook известно време обмисля комерсиализация на прототипа.

„В крайна сметка решихме, че леваците са твърде малко и не ни интересуват“, е цитиран анонимен служител на Facebook, правещ подобни твърдения пред Леви.

В книгата си Леви разкрива още, че първоначално Зукърбърг не е харесвал Like бутона, когато му е бил представен. Той подозирал, че такъв лесен начин за реакция на даден пост ще намали броя на коментарите, които хората оставят във Facebook.

„Всъщност се оказа, че Like бутонът увеличи коментарите, но екипът дискутираше въпроса повече от 18 месеца преди накрая да приеме това решение“, разказва Леви.  

Виж още: Защо „картина + звук = ултимативното домашно развлечение“?

Тагове: