Facebook забранява реклами, които обещават да излекуват, предотвратят или по друг начин да предизвикат паника около COVID-19 - болестта, причинена от новия коронавирус, потвърди компанията в изявление, първо дадено пред Business Insider. Компанията добави, че има подобна политика за своята платформа Marketplace, където потребителите на Facebook могат да купуват и продават артикули.

В изявление, предоставено впоследствие на The Verge, Facebook заяви, че работи в подкрепа на усилията на Световната здравна организация, "включително като предприема стъпки за спиране на реклами за продукти, които се отнасят до коронавируса и създава усещане за неотложност, като предполага ограничена доставка, или гарантиране на лечение или превенция. Например рекламите на маски за лице, които претендират да гарантират 100% защита, няма да бъдат разрешени".

Изявлението идва по-малко от месец след като компанията обяви, че ще премахва дезинформация за новия коронавирус както от Facebook, така и от Instagram. И още - тази политика ще включва всяко съдържание за фалшиви лечения или методи за превенция или подвеждащи твърдения за това, какви здравни ресурси са на разположение. Говорител на Facebook потвърди пред The ​​Verge, че тези оригинални правила се прилагат и за реклами, но правилата около използването на страха около епидемията за продажба на продукти са по-скорошна актуализация.

Позицията на Facebook относно дезинформацията за коронавирус е подобна на позицията на мрежата относно съдържанието, свързано с антиваксинация. През 2019 година социалният гигант потвърди, че ще премахне групите и страниците против ваксинация от препоръчаното съдържание и че няма да позволява рекламите да се насочват към потребители на база сродни условия. Съществуват обаче съмнения във връзка с това, доколко Facebook изпълнява тази политика. Buzzfeed News съобщи през януари, че някои реклами срещу ваксинация все още се появяват в платформата, но Facebook твърди, че те не нарушават нейните правила.

Виж още: Първият AI полицай в Нова Зеландия слага униформата