Неправителствена организация призовава Meta да позволи на потребителите на Facebook да изброят повече от един романтичен партньор в профилите си. В писмо, което Организацията за полиаморна и етична немоногамия (OPEN) изпрати до гиганта на социалните медии в четвъртък, се казва, че настоящият дизайн на функцията за статус на връзката на Facebook е „изключващ“ за хората, които практикуват етична немоногамия. Групата поиска Meta да позволи на потребителите да маркират всички свои романтични партньори.

„В най-добрия случай това ограничение увековечава заличаването и маргинализацията на немоногамните връзки; в най-лошия случай вреди на немоногамните потребители, като увековечава социалните стигми около валидността и автентичността на техните взаимоотношения“, казва в писмото OPEN.

Говорител на Meta каза пред The ​​New York Times, че компанията разглежда писмото, и отбеляза, че Facebook вече позволява на потребителите да споменават в профила си, че са в „отворена връзка“ с един или повече хора. Моментът на искането може да изглежда любопитен, като се има предвид намаляващата ежедневна потребителска база на Facebook, но е в съответствие с нарастващия брой хора, които се оказват в немоногамни връзки. Според данни, цитирани от OPEN, около четири до пет процента от възрастните американци практикуват етична немоногамия.

Снимка: Unsplash

Виж още: Възможно ли е да спрем редактирането на iMessage?