Според The Verge Meta се готви да дебютира с нов тип реклами във Facebook, които ще позволят на потребителите в Европейския съюз да изтеглят приложения, без да се налага да посещават магазина за приложения на мобилната платформа. Да, тя ще предложи на потребителите опция за директно изтегляне, въпреки че тази възможност вероятно ще дебютира само на Android, тъй като според информацията компанията работи с разработчици на Android за пилотното ѝ пускане по-късно тази година.

Потребителите на Android вече могат да инсталират APK файлове и да зареждат приложения, които изтеглят чрез браузърите си. Тези приложения обаче все още използват системата за таксуване на Google. Предполага се, че алтернативният начин за изтегляне на приложения на Meta е напълно независим от App Store на Apple и Google Play. Въвеждането на такава функция в ЕС ще бъде възможно благодарение на нов закон, наречен Закон за цифровите пазари (DMA), който ще влезе в сила през 2024 г. Съгласно правилата на DMA потребителите трябва да могат да изтеглят приложения от конкурентни магазини за приложения.

"Когато собственикът на портали се ангажира с нелоялни практики, като например... възпрепятства инсталирането на приложения от други източници, потребителите вероятно ще платят повече или на практика ще бъдат лишени от ползите, които алтернативните услуги биха могли да донесат", заяви Европейската комисия.

Том Чаник, говорител на Meta, потвърди пред The Verge плана на компанията да въведе изтеглянето на приложения чрез реклами във Facebook.

"Винаги сме се интересували от това да помагаме на разработчиците да разпространяват своите приложения, а новите възможности ще добавят повече конкуренция в това пространство", каза той. "Разработчиците заслужават повече начини за лесно достигане на техните приложения до хората, които ги искат." Свързахме се и с Meta за потвърждение и повече подробности. Съобщава се, че Meta няма да взема дял от приходите на разработчиците и ще им позволи да използват каквато искат система за таксуване. Във всеки случай засега. Това може да се промени с развитието на услугата, ако тя изобщо премине фазата на пилотно тестване.

Снимка: Unsplash

Виж още: Милиардери искат да построят бизнес парк в околоземна орбита