Американските специални служби заеха безпрецедентна съвместна позиция срещу… един чипсет и мобилна камера. Дa, става въпрос за новия смартфон Mate 10 Pro и други “продукти и услуги”, предлагани от китайските Huawei и ZTE. Централното разузнавателно управление, Федералното бюро за разследване, Агенцията за национална сигурност и още три служби излязоха с официално становище пред Сената за опасността от чуждестранен шпионаж чрез потребителската електроника, внасяна в САЩ.

Агенциите изразяват дълбока загриженост за това, че компании, тясно свързани с чужди правителства, получават достъп до американските телекомуникационни мрежи.

“Това им дава възможност да манипулират или крадат информация, както и да извършват шпионаж”, категоричен е директорът на ФБР Крис Рей.

От своя страна Huawei излезе с контраизявление, в което твърди, че не представлява по-голяма заплаха за сигурността от всяка друга компания. Производителят изтъква, че се ползва с доверието на потребителите и властите в 170 страни по света, намеквайки, че проблемът е специфичен за САЩ.  

Препоръката на специалните служби е, че американските потребители не трябва да купуват телефони, произведени от Huawei и ZTE.

"Китайската технология е начин китайското правителство да шпионира американските федерални агенции и представлява сериозна заплаха. Не трябва да допуснем Huawei и ZTE във всички аспекти на живота ни", предупреди неотдавна и сенатор Майк Конуей.

Тагове:
Най-четени
Всички

Операционната система на Huawei с име за Европа. Ще бъде по-бърза от Android

413 | 14.07.2019
Още от Tech

Пет идеи, от които ще ви олекне през лятото (най-вече на багажа, но и на душата)

0 | Преди 7 ч.