Една от най-разпространените функции на генеративния изкуствен интелект е функцията за резюмиране, която позволява на потребителите да получават резюмета на статии, документи и дори аудиозаписи и телефонни разговори. Изглежда обаче, че Google се готви да предложи обобщаване на имейли в приложението Gmail.

Потребител с прякор AssembleDebug съобщава, че Google подготвя бутон summarize this email (обобщи този имейл) в приложението Gmail за Android. Намеци, свързани с функцията, са забелязани във версия 2024.03.31.621006929 на приложението Gmail. Разгледайте скрийншота по-долу, на който се вижда съответният (но неактивен) бутон под заглавието на имейла.

Google вече позволява изготвянето на резюмета по имейл за хората, които използват пакета Gemini for Workspace. В страницата за поддръжка на Google обаче се отбелязва, че тази функция е налична само за настолни компютри и е ограничена до имейл нишки с повече от два отговора, а не до отделни имейли. Това очевидно е и функция за предприятия, докато бутонът summarize this email (обобщи този имейл) привидно е достъпен за потребителите.

Въпреки това това би било полезна функция за Gmail на смартфони, особено за изключително дълги или съдържащи много информация съобщения. Но се надяваме, че Google ще направи тази функция с изкуствен интелект на устройството на поддържаните телефони (напр. серията Pixel 8) надолу по веригата. Това би ви позволило да генерирате резюмета на имейли по време на пътуване или полети и в други ситуации, в които данните не са гарантирани, като същевременно се запазва поверителността.

Снимка: Unsplash

Виж още: Навсякъде, където има камера, има риск: милиарди потребители са изложени на нежелано наблюдение