Google разширява възможностите за изкуствен интелект в приложението си Gmail с нова функция Draft Email with Voice. Забелязана в бета-версия, функцията позволява на потребителите да подканят словесно изкуствения интелект на приложението да им помогне да изготвят имейли.

Съществуващата функция Help Me Write на приложението за електронна поща използва ИИ, за да предлага текст на имейли въз основа на вашите подкани. Според предстояща функция на Gmail потребителите ще виждат бутон за микрофон при съставяне на нов имейл или отговаряне в приложението Gmail.

Докосването му стартира гласов интерфейс, в който потребителят може да запише кратка подкана, описваща какво иска да съобщи в имейла. Например подкана може да бъде "Насрочете среща с Мария за следващия петък в 15:00 часа, за да обсъдим проекта".

След като записът приключи, докосването на Create използва изкуствения интелект и обработката на естествен език на Gmail, за да разбере подканата и да генерира проект на имейл. Той ще включва обичайните елементи на имейла като получател, тема и изписано съдържание, обхващащо ключовите детайли, споменати в подканата.

След това текстът може да бъде редактиран, ако е необходимо, преди да бъде изпратен. Ако потребителят излезе от гласовия интерфейс, в екрана за съставяне на имейл се появява бутон, който позволява лесен достъп до функцията.

Тестовете потвърдиха наличието на тази функция във версия 2023.12.31.599526178, като подхраниха спекулациите, че тя ще се появи скоро. Google вероятно тества функционалността и възможностите на изкуствения интелект с ограничена версия преди по-широкото ѝ разпространение. Все пак е важно да се отбележи, че Google не е обявила официално функцията Voice AI Drafting.

За да използвате Help Me Write на вашето устройство, трябва да се регистрирате в Google Workspace Labs. Ако сте се присъединили към програмата наскоро, може да отнеме известно време функцията да се появи в мобилното ви приложение. В случай че не сте го разбрали, асистентът за писане с изкуствен интелект на Google е наличен и в Google Docs.

Неотдавна Google добави и поддръжка на естествен превод в мобилното приложение Gmail и възможност за задаване на работни места за определено време от деня.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сайтовете с еротично съдържание вече ще изискват доказателство за пълнолетие