Малко изненадващо MediaTek стана производител номер 1 на чипове за смартфони през 2020 г., изпреварвайки за пръв път Qualcomm. Според вицепрезидента на MediaTek за САЩ Патрик Уилсън това е само началото и оттук насетне ще чуваме все повече за MediaTek.

Тайванският производител изобщо не се притеснява от недостига на чипове в момента и не очаква той да засегне доставките, които MediaTek трябва да осъществи към своите клиенти. Нещо повече, конкретно 5G моделите не би следвало да бъдат поставяни под въпрос.

Това е така, защото основната част от забавените доставки се пада на чипове от нисък клас, както и на чипове с друго предназначение като компютри и автомобили.

Основната причина за внезапното ограничено предлагане на процесори са поредиците от фактори, включително пандемията и търговската война между Пекин и Вашингтон. В резултат глобалните доставки на смартфони паднаха с 24 процента заради повишеното търсене на по-стари модели и налагането на 5G мрежите на някои пазари като този в Китай, където новото поколение мобилен стандарт навлиза агресивно.

На фона на този динамичен пазар висококачествените чипове на MediaTek като тези от серията Dimensity се оказват алтернатива на продуктите на Qualcomm.

MediaTek дори твърди, че е първата компания, произвела 4 nm чипсет, докато повечето високобюджетни чипове все още се правят по 5 nm процес. Компанията дори вече има поръчки от производители за апарати с новото поколение чипове, които трябва да започнат да се изпълняват от края на годината.

Така следващата голяма цел на MediaTek е да се настани на американския пазар – един регион, където все още няма позиции.

Снимка: MediaTek

Виж още: Google Smart TV ще поддържа и режим "глупав телевизор" за тези, които не обичат модерните технологии