Нов анализ показва, че Mediatek е производител номер едно на смартфон чипове през 2020 г. Значителният растеж на компанията идва в резултат на повишени поръчки от ключови производители и стратегическия анонс на новата серия чипове Dimensity с вграден 5G модел.

През 2020 г. Mediatek е продала 351.8 милиона чипа на производители на смартфони в сравнение с 238 милиона през 2019 г. Това означава глобален дял от 29.2 процента за 2020 г., което е достатъчно за Mediatek, за да изпревари за пръв път Qualcomm като водещ производител на чипове.

Най-големият клиент на Mediatek е Xiaomi, закупил 63.7 милиона чипа, а на второ място е Орро с 55.3 милиона поръчки. Samsung също е закупил 43 милиона чипсета от Mediatek през 2020 г.

Предвид санкциите срещу Huawei китайският гигант също нямаше друг изход, освен да се насочи към алтернативен доставчик на чипове и тъй като Qualcomm не можеше да направи това заради забраната, Huawei също избра Mediatek.

Очаква се през тази година Mediatek да продължи растежа си на пазара на смартфон чипове. Макар Huawei и станалата независима Honor да продължават да търсят услугите на Mediatek, очаква се апаратите от бюджетния клас да продължат да бъдат основната ниша за Mediatek.

Снимка: Mediatek

Виж още: Собствениците на iPhone 6s и първия iPhone SE остават без iOS 15