Българин или българи са в основата на измама, която е измъкнала крупна сума от системата на Spotify за възнаграждения, съобщава Music Business Worldwide. По данни на сайта по този начин са изкарани около един милион долара, а най-интересното е, че не е нарушен нито един закон.

Как са го постигнали? Четете по-нататък.

Сигналът, че се случва нещо нередно, е подаден от шеф в голяма звукозаписна компания през септември 2017 г. Той забелязал две подозрителни плейлисти - Soulful Musiс и Music From The Heart, - пълни с песни, чиито уникални International Standard Recording Code (ISRC) кодове водят до България.

Плейлистите обаче са доста съмнителни, тъй като, първо, съдържат огромен брой песни (само в Soulful Music има 467 парчета), много от които са дълги едва 30 секунди, което е минимумът, за да ви плати Spotify; и, второ, техните "изпълнители" са неизвестни лица с минимално онлайн присъствие. На всичкото отгоре броят фенове на плейлистите също е страшно малък, съпоставено с техния успех. Soulful Music например се следва от едва 1797 души и има само 1200 месечни слушатели.

А успехът е огромен - Soulful Music достига до 35-о място в глобалната класация по приходи, които те генерират за 7-дневен период. Music From The Heart е на 84-то място.

Разбира се, на теория това може и да е толкова привлекателна музика, че шепата хора да са въртели песните непрекъснато отново и отново. По-вероятно е обаче да става въпрос за добре изпипана схема - създателят им да е създал около 1200 платени Spotify акаунта, които да пускат непрекъснато тези 467 песни в Soulful Music. Доста възможно е да има ботове, които да преминават към следващата песен веднага след като бъдат отчетени задължителните 30 секунди. Оценките сочат, че по такъв начин 1200 платени акаунта могат да генерират около 72 милиона слушания на месец. При 0.004 долара премия на слушане Soulful Music може да докара 288 000 долара на месец, а ако се пропускат песни след 30-ата секунда, сумата скача на 415 000 долара.

И това е само от едната плейлиста.

Схемата продължава цели четири месеца, преди да бъде разкрита. След сигнала Spotify взима мерки и премахва всички очевидно фантомни песни от двете плейлисти. Днес те все още съществуват, но са далеч от челните места в която и да било класация. Въпросите обаче остават - това ли е наистина схемата, кой стои зад нея и колко други такива плейлисти злоупотребяват и в момента?

Тагове: