Изтекло указание на Google (в сайта Mobile Bloom) към производители, произвеждащи Android смартфони, поставя интересни въпроси за използването на най-новата версия на софтуера, която в този случай е Android 4.4 KitKat.

Според това указание, от Google „заплашват“ всеки от производителите с отрязване на достъп до Google Play Store и прилежащите Google приложения, ако те не спазват правилото за актуалност на операционната система, когато пускат ново устройство. Т.е. ако някоя от компаниите пусне нов смартфон днес и той не е дойде с най-новата версия на Android, то производителят ще бъде наказан с отрязване на достъпа до услугите на Google.

Това все пак е неофициална информация и изтеклото указание може да е фалшиво, но е интересно да поразсъждаваме на тази тема. Като цяло това би бил един разумен ход от страна на Google, и ако тази практика започне да се прилага, то тя може да помогне за намаляване на фрагментацията на Android в бъдеще.

Android 4.4 KitKat е специално проектирана да работи и на висок клас и на нисък клас устройства, така че компаниите, които произвеждат по-евтини Android смартфони вече нямат извинение, че използват Android 4.3 или по-ранни версии.

Според информацията в указанието, Google правилото е влязло в сила в началото на февруари. Все пак това няма да реши изцяло проблема с фрагментацията, но е стъпка в правилната посока. Според данни на Google, 4.4 KitKat работи на едва 1.8% от всички Android устройства, докато Jelly Bean (във всичките му форми), обитава общо 60% от тях, като 20-месечната версия 4.1, отговаря за повече от половината от тази цифра.


Според вас адекватна ли би била тази практика, ако се окаже истина?

Тагове: