Игралното недоразумение “Flappy Bird” не само, че се превърна в световен хит, заради уникално изнервящия си геймплей (логично, нали?), но дори след като бе премахнато от създателят му Дон Нуен, то се клонира като вирус и заля трите най-големи онлайн магазина за приложения – Google Play Store, Apple App Store и Windows Phone Store.

Докато за третата все още нямаме информация за предприети действия, то Apple и Google изглежда вземат мерки срещу „Flappy заразата“. Едно бързо търсене с думата " Flappy " в Google Play Store ще ви покаже огромен брой игри, заимствали идеята на „оригинала“ - "Flappy Pig", "Flappy Fish", "Flappy Troll", "Flappy Cat", "Flappy Bieber"... и т.н и т.н.

"Flappy" вече е мръсна дума за Google и Apple! Говорител на Apple заяви в блога на The Verge, че компанията не само ще отхвърля заглавия съдържащи "Flappy", но и всички приложения, които се опитват да подведат потребителите и да предложат клонинг на оригинала.

Разбира се името е най-малкият проблем и веднага някои от разработчиците преименуваха игрите си, като например "Flappy Bee" вече се казва "Jumpy Bee". И за да не си играят на котка и мишка, от Google и Apple ще следят стриктно за съдържанието и ако то имитира геймплейя на “Flappy Bird”, играта ще бъде премахната.

В крайна сметка всичко е мода и като всички модни тенденции и тази ще отмине, но аз пък не спирам да си задавам въпроса – "Защо под*волите нещо толкова глупаво, се превръща в такава мания?"