Политиката на Google през последните години е да обединява в единен профил всички свои услуги, за да могат да се използват пълноценно и лесно. Това е удобство, с което свикнахме бързо, защото не ти се налага да влизаш с десетки различни профили и да губиш излишно време.

При стартирането на „облачната“ услуга Drive преди година (24 април 2012), Google предостави на потребителите си 5GB свободно пространство, което могат да използват за съхраняване на документи (Google Docs), снимки (Google+ и Picasa) и файлове. Само Gmail използваше отделно свободно пространство (от 10GB), с което съхранявахме електронните си писма и прикачените към тях файлове.

Ден преди Google I/O добрите новини не спират, защото от днес бе обявено решението, че пространството в Google Drive и Gmail се обединява и става общо 15GB. Така Drive се превръща в една от облачните услуги с най-голямо безплатно пространство за съхраняване на файлове. И тъй като обвързаността с услугите на Google е много ценно предимство, Drive се превръща в още по сериозен конкурент на Dropbox.

Друга положителна промяна, която бе обявена от Google е, че се премахва платения абонамента за 25GB срещу 2,49$ и се започва директно от 100GB за 4,99$, което отново съпоставимо с основния конкурент Dropbox е с 50% по ниска цена. Ако в момента имате абонамент за 25GB то не се притеснявайте, ще продължите да ползвате това пространство, до когато решите. Промяната в цените важат само за нови абонати.

С тези ходове Google явно цели да ни подтикне да използваме още по активно облачните услуги, което личи и от политиката им при Nexus сериите, които умишлено нямат слотове за допълнителна памет.

Цената от 4,99$ за 100GB(!) е повече от изгодна, защото това ще принуди основните играчи Dropbox и Box също да намалят цените си, ако искат да бъдат конкурентни. От това ще спечелим всички, тъй като ще получаваме повече пространство за по-малко пари. 

Тагове: