Google се превърна в най-новия производител, който си партнира със специалистите от iFixit. Така става възможно предлагането резервни части за всички устройства, предлагани от технологичния гигант. Това е сделка, която би трябвало да улесни обикновения клиент да получи резеврни части, ако нещо се случи със смартфона с марка Pixel. Части като батерии, дисплеи и камери ще могат да бъдат закупени в САЩ, Канада, Австралия, Обединеното кралство и други европейски страни, където се предлагат телефоните. Според Google те ще бъдат налични за закупуване „по-късно тази година“.

Според информацията това включва резервни части за впечатляваща гама телефони Pixel: както за най-новите устройства Pixel 6, така и за по-стари модели, като например Pixel 2 от 2017 г.  

Лесните ремонти са от съществено значение, ако Google иска клиентите да използват устройствата толкова дълго, колкото е планирана софтуерната им поддръжка. Считано от Pixel 6, Google обещава три години актуализации на Android и пет години актуализации на сигурността, които биха могли да накарат телефоните да се използват до края на 2026 г. В този момент е практически гарантирано, че телефонът ще се нуждае от смяна на батерията или някакъв вид ремонт поне веднъж през целия му живот, което прави лесния достъп до резервни части жизненоважен.

Резервните части за Pixel ще се продават както поотделно, така и в „Комплекти за ремонт“, които се доставят заедно със съответните инструменти. Ако предпочитате да не правите ремонта сами, Google вече има партньорства с редица професионални сервизи. Налични са и програми за обмен и рециклиране, когато вече не се нуждаете от своите устройства.

През последните години потребителската технологична индустрия стана по-сериозна по отношение на самостоятелните ремонти. Освен Samsung и Google, Microsoft и Valve също работят с iFixit, за да предлагат резервни части за техните устройства. Дори Apple, която не е традиционен привърженик на тази практика, обяви програма за ремонт на самообслужване в края на миналата година. Тези компании е малко вероятно да бъдат последните, тъй като законодателството за право на ремонт набира скорост по целия свят.

Снимка: iFixit

Виж още: Sony Xperia 1 IV идва с по-добри камери и цена като за такива