Google и LG Display обединиха усилията си, за да проектират най-ясния OLED дисплей до този момент. 4.3-инчовият екран, който Google наскоро разкри в Display Week, е проектиран да изтласка границите на качеството на изображението на VR с невероятна резолюция от 1443 ppi (точки на инч). За сравнение, Japan Display Inc представи по-малкия си LCD екран от 1001 ppi по-рано този месец, с което изпревари както Oculus Go (538 ppi), така и HTC Vive Pro (615 ppi).

Дисплеят предлага впечатляваща честота на опресняване от 120Hz, която е и стъпка нагоре от постигнатите 90Hz на Oculus Rift и Vive Pro. Измервайки 4800 х 3480 пиксела на око, тези цифри показват сериозен скок в технологията. В изследователски документ инженерът от Google Карлин Виери казва, че хората могат да видят 9600 х 9000 пиксела на око и че нашето зрително поле може да достигне приблизително 160 градуса хоризонтално и 150 градуса вертикално. Прототипният екран на Google може да представи 120 градуса.

За да преодолеят тази разлика, изследователите на Google са въвели техника, наречена "фовейно рендиране". Фовея се нарича малка област в центъра на ретината на окото, с най-голяма чувствителност към детайли и цвят. Техниката обработва изображението, което потребителят гледа с висока разделителна способност, и позволява на обектите в периферното зрение на зрителя да загубят фокуса си. Едно от предимствата на тази техника е, че тя намалява обема обработка на данни, натоварващ графичният чип.

На този етап потребителите ще трябва да изчакат Google и LG Display да отстранят проблеми като закъснение, латентност и замъгляване на движенията преди да направят своя прототип достъпен за всички.