Google планира да подгони приложения, които заобикалят съществуващите правила на Play Store за микротранзакции. Новите по-строги мерки ще влязат в сила до седмица, като целта на Google е да не допуска другите компании да заобикалят комисионата от 30 процента, която се дължи на гиганта за всяка покупка през магазина за Android.

През годините големи имена като Netflix и Spotify се опитваха да заобикалят комисионата – нещо, което не се харесва нито на Apple, нито на Google. В последния месец наблюдаваме битката между Apple и Epic Games относно комисионата в микротранзакциите в Fortnite. Apple и Google вече извадиха популярната игра от своите магазини.

Докато Epic няма алтернатива за това, как да пусне Fortnite за iOS, Google по принцип поддържаше чужди магазини в екосистемата на Android. Според запознати с плановете на гиганта източници в новия си вид изискванията на Google ще бъдат сходни с тези на Apple за iOS, които изобщо не позволяват на потребителите да правят абонаменти или плащания през дадено приложение извън официалните канали на платформата.

Снимка: shutterstock

Виж още: NASA ще купува проби от Луната, събрани от частници

 

Тагове: