NASA официално е на пазара за лунни проби и е готова да плати щедро на всяка компания, която може да ѝ ги достави.

Космическата агенция пусна официална обява за доставчици на проби от скалистата повърхност на Луната. Компаниите ще трябва да докажат, че пробите наистина идват от там, изпращайки снимки и данни на NASA заедно с малък контейнер. Ако NASA одобри пробата, тя ще заплати до 50 000 долара. Агенцията се надява, че първите сделки по тази линия ще се случат преди 2024 г., когато е крайният срок на NASA за изпращане хора на Луната. 

Наистина 50 000 долара може да изглеждат смешна сума на фона на милионите, които се дават за всякакви полети до Луната. Идеята на NASA обаче е по този начин да направи малка първа крачка към създаването на лунен пазар. Той трябва да превърне в нещо реално и обикновено идеята за продажбата на материали, добити на Луната или от други места в Слънчевата система.

От 2015 г. САЩ разрешава на компаниите да запазят материали, които са добили в Космоса.

Политиката на администрацията на Доналд Тръмп е доста прогресивна спрямо Договора за открития Космос от 1967 г., който не позволява на държавите да имат претенции за собственост над космически тела.

В последните години обаче интересът към космическите ресурси се увеличи значително и Вашингтон е на позицията, че ако можете да извлечете нещо то Космоса, то си е ваше.

Снимка: NASA

Виж още: Е-скутерите и тяхното гръмотевично развитие