След малко повече от месец Google и Apple ще проведат съответните им годишни конференции - Google I/O и Apple MWC. И на двете събития компаниите ще направят коментари по отношение на техните софтуерни портали - Google Play Store и App Store.

Нов доклад хвърля малко светлина и над двете софтуерни платформи. Google Play Store все още има проблеми с приходите, а App Store се движи със стабилни темпове. Google Play надминава App Store по-брой сваляния през Q1 на 2015 г., но изостава почти наполовина в графата приходи спрямо App Store, което за пореден път показва, че Android потребителите купуват приложения по-рядко.

Тази година приходите в App Store са с около 70% по-високи, отколкото в Google Play. Миналата година по това време процентите са били 60 в полза на App Store. От App Annie казват, че печалбата на Apple се дължи на силното представяне в Съединените щати и Китай. Влизането на Apple в Китай всъщност изигра много важна роля за този резултат. Китай изпреварва САЩ по сваляния от App Store, но азиатската страна все още изостава от САЩ и Япония, когато става дума за приходи.

От друга страна Google Play води със 70% по сваляне от App Store. Възходящата тенденция се дължи на това, че Android намери нови пазари като Турция и Бразилия. Ако Google успее да оползотвори този по-висок процент сваляния, много бързо софтуерната платформа би се изстреляла на първо място по приходи. 

Разработчиците са там, където има пари и ако парите не текат в Google Play, тази тенденция ще продължи. Лично ние смятаме, че рано или късно Google ще успее да направи Android по-печеливша платформа дори с цената на някой и друг недоволен Android потребител.

Прочетете още: Google показва къде е Android телефонът ви чрез команда Find my phone