Google очевидно работи по нов алгоритъм, който може да разглежда само снимките ви и да разказва за целия ви живот. Знаем, че идеята звучи завладяващо, но в същото време и плашещо.

Появи се нов доклад, в който се твърди, че Google работи по ново преживяване с изкуствен интелект, наречено Project Ellmann. Това е очевиден намек към биографа Ричард Дейвид Елман. Този проект ще използва LLM, за да осъзнае какво се случва на дадена снимка, и гигантът в областта на търсачките иска да се увери, че това ново изживяване ще се превърне в "Разказвач на историята на вашия живот".

Все още не сме сигурни как ще работи проектът Ellmann, но ето изявление на говорител на Google.

"Google Photos винаги е използвал изкуствен интелект, за да помага на хората да търсят своите снимки и видеоклипове, и ние сме развълнувани от потенциала на LLM да отключи още по-полезни изживявания. Това беше ранно вътрешно проучване и както винаги, ако решим да въведем нови функции, ще отделим необходимото време, за да гарантираме, че те са полезни за хората и са създадени така, че да защитават поверителността и безопасността на потребителите, което е наш основен приоритет".

По всичко личи, че Google Photos ще подпомогне този процес, тъй като новата функция ще събира данни за резултатите от търсенето и ще намира модели, които присъстват в снимката ви. Наличната в снимките ви информация ще позволи на Project Ellmann да опише снимките ви с помощта на различни параметри, което е доста убедително и впечатляващо.

В допълнение към това Google работи и по нещо, наречено Ellmann Chat, което по същество представлява по-персонализирана версия на ChatGPT. Ето какво има да каже технологичният гигант за него: "Представете си, че отваряте ChatGPT, но той вече знае всичко за живота ви. Какво бихте го попитали?".

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика