Тази седмица Google пуснаха своя отчет за приходите за първото тримесечие на 2015 година и изглежда компанията е имала още един здравословен финансов период. Google има 17,3 милиарда щатски долара годишен приход, увеличение със 17 на сто на годишна база. Приходите от дейността възлизат на $4,45 млрд. щатски долара, което е с 26 процента увеличение в сравнение с миналата година. Тези добри резултати се разминават съвсем малко с прогнозите на борсовите анализатори от Wall Street, които са очаквали съответно 17,5 милиарда и 6,57 милиарда.

Рекламната дейност на Google продължава да дава лъвския пай от приходите. Платените кликвания (кликвания върху реклами в сайтове на Google, както и партньорските сайтове) са се увеличили с 13% на годишна база, но процентът на нарастване там сега е спаднал за петото поредно тримесечие. По същия начин Google cost-per-click (основно колко се таксува за рекламите) спада с 13% на годишна база.

 

s

 

Тези резултати са част от продължаващата тенденция за преместване на потребителите от настолни системи към мобилни устройства, където Google все още не е в състояние да печели най-много, както го прави при рекламата в настолните сайтове. Но Google се опитва да се справи с този проблем, като вече дава приоритет на сайтовете, оптимизирани за мобилни устройства.

Главният финансов директор на Google Патрик Пишет казва, че силното търсене от мобилни устройства е "основен двигател" за компанията през това тримесечие. По същия начин главният бизнес директор на Google Омид Кордестани е прекарал много време, обяснявайки как различни мобилни приложения на Google и Android платформата карат милиони потребители да гледат на телефоните си като на техни основни компютри.

При обсъждането на "другите" приходи на Google Пишет отбелязва, че увеличението с 23 процента година след година е водено от Google Play Store, но отбелязва също, че има спад в бизнеса с Nexus устройства. По време на Q&A (Questions and answers) Пишет отбелязва, че годишният спад в Nexus бизнеса се дължи главно на сравнително новия и актуализиран Nexus 7 - той казва, че Nexus 6 се справя добре. Не се споменават данни за Nexus 9, който явно не се продава добре, както и популярният му предшественик.

 

Прочетете още: Google не се е отказала от Glass, новият модел идва скоро

Тагове: