Google потвърди съществуването на серията Pixel 7 още през май, а наскоро компанията обяви 16 октомври като дата за пускане на пазара на новите водещи смартфони. Вече знаем, че тя ще се захранва от чипсета Tensor G2, но разработчик разкри повече информация относно този нов процесор.

Куба Войчеховски се зарови във файла с данни на Pixel 7 Pro в Geekbench бенчмарк теста, откривайки, че Tensor G2 има две Cortex-X1 CPU ядра като своя предшественик. Това предполага, че настройката на процесора е идентична с оригиналния чипсет Tensor, който имаше две ядра X1, две средни ядра Cortex-A76 и четири ядра Cortex-A55.

Като казва това, Войчеховски отбелязва, че ядрата на процесора X1 получават 50 MHz увеличение на тактовата честота (до 2.85 GHz) и че средните ядра сега работят на 2.35 GHz (от 2.25 GHz). Смята се, че тези незначителни увеличения на тактовата честота плюс преминаването от 5nm към 4nm дизайн може да са отговорни за ~10% увеличение на многоядрената производителност в бенчмарка.

С други думи тези, които търсят масивна надстройка на процесора спрямо оригиналния Tensor, може да бъдат разочаровани. Предполагаемото решение на Google да продължи да използва по-специално Cortex-A76 е доста интересно, като се има предвид, че Cortex-A77, A78 и A710 вече са го наследили. Но също така видяхме Cortex-X1 и Cortex-A55, наследени от нови дизайни.

Разработчикът също така твърди, че Tensor G2 вече е оборудван с Mali-G710 GPU. Това е същият графичен процесор, който се вижда във водещия процесор Mediatek Dimensity 9000, като Arm казва, че трябва да очаквате 20% увеличение на производителността и 20% увеличение на ефективността спрямо Mali-G78 при същия процес. Очевидното преминаване на Google към 4nm процес обаче означава, че можем да очакваме още по-голямо подобрение. Така че геймърите може да са доволни от подобрения чип тук.

Струва си да се отбележи, че бенчмарк тестовете могат лесно да бъдат подправени, което означава, че те не са най-добрият източник за течове. Войчеховски обаче смята, че тук наистина разглеждаме легитимно изтичане, което сочи уникалния идентификатор на компилация на устройството, новата компилация на ядрото и уникалните честоти на ядрото на процесора.

Въпреки това този тест и анализ идват след поредица от течове през 2022 г. Те сочат към Tensor G2, предлагащ процесорни ядра Cortex-A55, 4nm дизайн и модем Exynos 5300. Надяваме се, че очевидното надграждане на модема ще подобри абсолютно ужасната свързаност, наблюдавана в серията Pixel 6.

Снимка: Google

Виж още: Google рекламира с картофен чипс Pixel 7 and 7 Pro в Япония