Ако идеята за Pixelbook ви е харесвала и сте се надявали скоро да видите нов модел в действие, то имаме лоша новина за вас. Google прекратява разработката на наследника, като дори разпуска екипа, отговорен за създаването му. Разработката на устройството беше доста в доста напреднал стадий и се очакваше то да дебютира през следващата година. Това е поредната мярка за намаляване на разходите в Google, като единствената утеха е, че екипът все пак остава да работи по други проекти на компанията. Новината е малко изненадваща, защото Google не подсказваше, че ще се откаже от Pixelbook - преди няколко месеца беше потвърдена поддръжката му, а хардуерният шеф на Google Рик Остерло беше потвърдил пред The Verge че „в бъдеще ще правим Pixelbooks“. Единственият намек може би се криеше в признанието, че пазарът на Chromebook се е променил от 2017 г., когато стартира оригиналният Pixelbook.

 
Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google, заявява от месеци, че възнамерява да забави наемането и да съкрати някои проекти в компанията. „В някои случаи това означава консолидиране там, където инвестициите се припокриват, и рационализиране на процесите“, пише той през юли. „В други случаи това означава спиране на разработката и пренасочване на ресурси към области с по-висок приоритет.“   
Явно от компанията са взели решението в момента да се фокусират върху нуждите на екосистемата на Android: смартфони, таблети и умни часовници. Може би в едно по-добро бъдеще проектът за Pixelbook ще се трансформира и ще получи зелена светлина. От другата страна обаче е надвиснал тъмният облак на всички прекратени проекти на Google. Но едно нещо се знае със сигурност: засега пазарът на ChromeOS е силен и Google вече не се опитва да го придвижи напред. 

Снимки: Google

Виж още: Google Pixel вече не е телефонът с най-дълга софтуерна поддръжка