Хакерска атака не прости дори на световната футболна асоциация.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино изрази притеснение, че поверителна информация ще бъде разпространена, след като световната футболна организация е станала жертва на кибератака. Компютърните ѝ системи са били атакувани от хакери, които са проникнали в електронните пощи, откъдето са взели ценна информация.

Разкриването на информация идва скоро след като Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР заявиха, че руското военно разузнаване е било отговорно за пробив в мрежата на ФИФА през 2016 г., което доведе до публикуването на резултати от допингови лаборатории.

ФИФА няма да разкрие кога е настъпила атаката, но излезе с изявление, в което се казва, че „осъжда всички опити за компрометиране на поверителността, целостта и наличието на данни във всяка организация, използваща незаконни практики“.

„Съобщихме за атаката и компетентните органи се заеха с работата си. Отговорихме на всички въпроси, които ги интересуват“, каза Инфантино и добави, че работата му е свързана с размяна на много документи.

„Всеки ден участвам в дискусии, обмен на документи, обсъждаме идеи и проекти, които се пазят на нашите сървъри, но сега е било пробито в тях.“

От ръководството уверяват, че са взели всички необходими мерки в отговор на атаката и продължават да работят за подобряване сигурността на своите компютърни мрежи.