Огромна база от данни, съдържаща лична информация на милиони Instagram инфлуенсъри, знаменитости и акаунти на известни марки, бе открита онлайн. Хоствана от уеб услугите на Amazon, базата бе намерена без парола и със свободен достъп до данните на над 49 милиона акаунти. Всеки запис се състои от биото, профилната снимка, броя последователи, дали профилът е верифициран, местоположението (държава и град), личния имейл адрес и телефонния номер на потребителя.


След проследяване на източника бе установено, че данните са били предоставени от фирма за маркетинг на социални медии - Chtrbox, базирана в Мумбай, която плаща на инфлуенсъри за реклами. Още по-шокиращото е, че всеки запис съдържа и алгоритъм, който пресмята стойността на всеки акаунт в зависимост от броя последователи, харесвания, споделяния и интеракции. Така фирмата е преценявала по колко да плаща на акаунта за реклама.

Вижте също: Facebook събира Messenger, Instagram и WhatsApp

TechCrunch се свързват с някои от засегнатите личности, които не са асоциирани с Chtrbox, но въпреки това те потвърждават, че данните като имейл и телефонен номер са верни. При опит за връзка с главния изпълнителен директор на компанията той отказва коментар по темата и не дава отговори на въпроси като как са се сдобили с тази информация, а базата данни бива свалена.

Подобен теч не е първи в историята на Instagram. Преди две години грешка в сигурността в неговия API за програмисти позволи на хакери да се сдобият с имейла и телефонния номер на 6 милиона потребители, като те продават тази информация за Bitcoin.

 

Вижте още: 600 млн. Facebook пароли в plain text. Добре е да смените и паролите си в Instagram

Тагове: