Голяма база данни за клиентите на прочутата компания Cellebrite е била открадната, съобщава ВВС. Ироничното, разбира се, е, че самата израелска компания се занимава с хакването на смартфони и други мобилни устройства, с чиято защита правителства и частни компании не могат да се преборят.

Очевидно от нейните сървъри са били източени поне 900 гигабайта данни. Cellebrite потвърди пробива и обяви, че засега за клиентите ѝ не съществува повишена опасност.

Сред откраднатите данни има материали от задържани от полицията смартфони и логове от устройства на самата Cellebrite. Израелската компания е установила "неоторизиран достъп" на външен уеб сървър и потвърди извършването на "нелегални" действия. Името на Cellebrite стана известно през миналата година, когато компанията съдейства на ФБР в отключването на телефона на убиеца от Сан Бернардино.

През 2015 г. италианската компания за киберсигурност Hacking Team също бе обект на кражба от страна на хакери, които пуснаха в мрежата данни за държави и компании, които са ползвали нейните продукти и услуги.

Виж още: Глобалните продажби на компютри вървят надолу за пета поредна година