2018-та година беше доста бурна за Huawei, но компанията има поне една причина за радост. Китайският мобилен гигант разкри, че е продал над 200 милиона смартфона през годината, поставяйки нов рекорд. Казано накратко, Huawei имаше попадения през цялата година, с което успя да пласира почти 50 милиона бройки повече от 2017 г.

Най-напред, сериите Huawei P 20 и Huawei Mate 20 се представиха добре, генерирайки съответно 16 милиона и 5 милиона продажби. Още по-успешни са апаратите на Huawei от среден клас от серията Nova, включително пуснатият наскоро Huawei Nova 4. От старта на серията са продадени над 65 милиона бройки. Накрая, без да дава конкретни цифри Huawei отчита „отлично представяне“ на бюджетната серия Honor.

Всичко това идва на фона на поредица от скандали и обвинения в шпионаж, включително и скорошният арест на високопоставен служител на компанията.   Това обаче показва колко малко зависи Huawei от западния пазар

Ако има някакъв въпрос, то той е свързан с дългосрочната перспектива пред компанията. Huawei приключва отлична година и компанията трябва да покаже, че поддържа темпото. Смартфон пазарът като цяло навлиза в стагнация и Huawei може да пострада просто като свършат потенциалните клиенти.

Тагове: