Илон Мъск се озъби на Комисията по ценни книжа на САЩ с изказването, че никой няма право да цензурира неговия Twitter акаунт. Повод за това бе изискването на регулатора да напусне поста на председател на борда на Tesla и да въведе „допълнителен контрол и процедури“ в своята онлайн комуникация. Според Илон Мъск единствените постове, които подлежат на преглед от регулатора, са такива, които могат да предизвикат промяна в цената на акциите.

В противен случай той просто ще се позове на свободата на словото си, гарантирано от първата поправка в американската Конституция.

„Искам да подчертая ясно: не уважавам Комисията“, казва той.  

Илон Мъск признава, че се съобразява с решението на регулатора само заради правосъдната система. Той разкрива още, че няма претенции към председателския пост и дори би предпочел да не бъде носител на повече титли в компанията.

Проблемът му с комисията се породи през септември, когато тя заведе дело срещу него заради изказванията му в Twitter през лятото. Тогава Мъск обяви, че ще извади Tesla от борсата и е осигурил парите за целта. Впоследствие се отметна от думите си, като беше обвинен от много инвеститори и анализатори, че е направил всичко това нарочно, за да вдигне цената на акциите на компанията.