Свободният Wi-Fi достъп във влаковете и големият процент притежатели на смартфони удължава работния ден според проучване на Университета на Западна Англия.

В него са включени 5000 пътници, които ползват влак от различни краища на страната, за да стигнат до работното си място в Лондон.

"Аз съм заета майка и разчитам на това време", казва една от участничките в изследването, която пътува по маршрута Айлсбъри - Лондон. "Много е важно за моето психическо здраве да работя във влака", допълва тя.

Изследването, което ще бъде представено в Кралското географско дружество в четвъртък, установи, че 54% от пътуващите използват Wi-Fi мрежата на влака, за да изпращат работни имейли.

Други използват собствените си мобилни мрежи, за да работят, докато пътуват.

Хората, които отиват на работа, изпращат писма във връзка с предстоящите задачи от деня, докато пътуващите на връщане приключват работата, за която не им е стигнало редовното работно време.

"Това е мъртво време и ми позволява да завърша нещата в движение и да не работя вечер", казва мъж, пътуващ от Лондон до Бирмингам.

Резултатите от изследването повдигат въпроса за баланса между професионалния и личния живот и дали е здравословно да удължаваме работния ден с писането и отговарянето на имейли извън работното време.

Ако пътуването стане част от работата, трябва ли да бъде признато и като част от работното време?

Тагове: