Apple очевидно продължава с плановете си за разширяване на производството извън Китай, споделяйки на партньорите си, че се стреми да диверсифицира производството си. Това сочи доклад, публикуван през уикенда от Wall Street Journal. Въпреки че някои от продуктите на Apple вече се правят във Виетнам и Индия, по-голямата част от производството на Apple се извършва в Китай, в съоръженията на Foxconn и Pegatron.

Медията споделя, че Apple обмисля планове за географско разширяване от известно време насам, но пандемията е поставила на пауза всички незабавни промени. Въпреки това неотдавнашните супер строги карантини в Шанхай отново потвърдиха необходимостта от диверсификация.

Китай също е рисков геополитически регион. Продължаващите сблъсъци със Съединените щати относно търговията също са проблематични.

Въпреки това е трудно за всяка друга страна да се конкурира, тъй като само Китай е достатъчно голям, за да отговори на огромните изисквания на Apple за поръчки. Намирането на евтина, квалифицирана работна ръка другаде е доста трудно, дори невъзможно. Преходът към алтернативни производствени центрове като Индия или Виетнам ще бъде бавен и постепенен процес. За Apple това означава, че веригата за доставки за нови продукти (като AR шлема) вероятно ще бъде предимно базирана извън Китай.

Производствени партньори на Apple като Foxconn вече са създали съоръжения в Индия, за да помогнат за производството на iPhone за вътрешния пазар там. По-нататъшно разширяване ще донесе iPhone модели, произведени в Индия и след това изнесени за глобална продажба.

Снимка: Unsplash

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?